Especialistes en personalitzar mobiliari urbà

PRODUCTES PER CATEGORIES

“L’acer Corten ha vingut per quedar-se durant molt de temps”

El acero Corten ha venido para quedarse durante mucho tiempo

Entrevista a Martín Mena, director gerent de Representaciones Martín Mena, S.L.

“Ja fa set anys que Martín Mena va crear l’empresa que porta el seu nom. És formada per una xarxa d’agents comercials freelance, especialitzats en el sector del mobiliari urbà i de l’equipament, compromesos a proporcionar un servei integral als seus clients. En aquest temps Representacions Martín Mena ha crescut fins a convertir-se, també, en fabricant. Un dels productes més destacats és el mobiliari urbà fabricat amb acer Corten, un material de característiques peculiars que ens descriu el mateix Martín Mena.”

FONT: Eric Heinrichs “Revista Interempresas” .

Representacions Martín Mena, entre d’altres activitats, destaca com a fabricant especialitzat de mobiliari urbà a mida amb acer Corten, pot explicar-nos què és l’acer Corten i per què s’usa?

L’acer Corten és un acer comú al qual no afecta la corrosió. És un aliatge d’acer amb níquel, crom, coure i fòsfor que, després d’un procés d’humectació i assecat alternatius, forma una primíssima pel·lícula d’òxid, d’aparença vermellosa porpra.

L’acer Corten és un tipus d’acer fet amb una composició química que fa que l’oxidació tingui unes característiques particulars que protegeixen la peça realitzada amb aquest material de la corrosió atmosfèrica, sense perdre pràcticament les seves característiques mecàniques.

Quines són les característiques que fan que aquesta oxidació sigui tan peculiar?

En l’oxidació superficial de l’acer Corten, es forma una pel·lícula d’òxid impermeable a l’aigua i al vapor d’aigua que impedeix que l’oxidació de l’acer segueixi cap a l’interior de la peça. Això es tradueix en una acció protectora de l’òxid superficial de la corrosió atmosfèrica, de manera que no cal aplicar cap altre tipus de protecció a l’acer, és a dir, no cal galvanitzar-lo ni pintar-lo.

L’acer tipus ‘Cor-Ten A’ o acer Corten té un alt contingut de coure, crom i níquel, que aconsegueixen que la capa d’òxid superficial que es forma en els acers no inoxidables tingui unes característiques especials. Així, la pel·lícula que provoca l’exposició a l’atmosfera, en condicions normals, és particularment densa, altament adherent, estable i regenerable (si la superfície rep algun dany menor que faci saltar la capa d’òxid, aquesta capa es regenera i acaba homogeneïtzant-se). Per això, la corrosió de l’acer en condicions normals s’interromp a causa de l’acció autoprotectora de l’òxid, de manera que la protecció per via galvanització i/o pintura és innecessària.

Té alguna contraindicació o necessita algun cura especial?

En general es recomana evitar formar cordons o cavalcaments on es pugui acumular l’aigua, ja que la presència continuada d’aigua evitaria el desenvolupament de la pel·lícula protectora i podria convertir-se en un focus de corrosió. Aquesta capa d’òxid és de color vermellós; aquest color característic el converteix en un dels materials més utilitzats pels artistes contemporanis per a la fabricació d’obres d’art i, últimament, per arquitectes que volen innovar i utilitzar nous materials en els seus projectes.

Després de múltiples proves en els inicis de l’empresa, hem aconseguit perfeccionar un tractament per agilitzar el procés d’oxidació, així com un tractament de paralització d’aquest procés. I, a més, perquè no es produeixin les famoses taques, per desgràcia, massa freqüents en moltes localitats. Per culpa de l’intrusisme i de la feina mal feta d’alguns fabricants (amb el desprestigi que comporta per als que volem fer bé les coses). Li apliquem, al fons i a l’interior de les nostres jardineres, una imprimació especial . D’altra banda, ens neguem a vendre aquest producte sense tots aquests processos, si ha de tenir un ús públic.

I quins són els principals avantatges de l’acer Corten respecte a altres materials?

Grosso modo, una de les grans aportacions d’aquest material, ben treballat, és que té un manteniment nul (estalvi de costos per al client final). Estèticament, combinat amb altres materials o només fabricat amb acer Corten, s’adapta a entorns molt diferents, des d’un nucli antic, fins a un passeig marítim, i els dóna un toc d’elegància i distinció, i a més és compatible amb els materials tradicionals.

La meva opinió és que aquest material ha vingut per quedar-se durant molt de temps en l’entorn urbà de les nostres ciutats i pobles.
“És un producte que, per la seva elegància, pel nul manteniment i per la capacitat d’adaptar-se a entorns urbans molt variats, considero que no és una moda transitòria”

Fabriquen productes en territori nacional? L’acer Corten és un material difícil de fabricar?

La nostra filosofia d’empresa és que tot el que fabriquem, distribuïm i representem és un producte de fabricació nacional i un petit percentatge de producte francès, belga i alemany. No és per una qüestió patriota, ni sectària, en aquest món de la globalització, sinó que considerem que, atesa la nostra especialització i la nostra sinergia interdisciplinària freelance ( en què intervenen enginyers, dissenyadors industrials, tècnics, fabricants, instal·ladors i una xarxa comercial), podem competir amb capacitat de resposta, personalització i control exhaustiu de producció. Així mateix, amb el valor afegit d’utilitzar matèries primeres de qualitat contrastada (treballem amb matèries primeres, com l’acer inoxidable AISI 316, del qual de moment no hi ha producció asiàtica, ja que per la complexitat de producció no es fabrica en aquests països) , aconseguim que tota la modesta riquesa, des del principi fins a la fi del procés, que puguem crear, es quedi en el nostre territori nacional.

Una de les nostres claus és que no fabriquem un material estàndard que després intentem introduir en el mercat, sinó que els nostres clients ens exposen les seves necessitats, i els nostres fabricats s’hi adeqüen , encara que siguin poques unitats. Sempre estudiem les variables: qualitat, estètica, durabilitat, al preu més econòmic possible.

L'acer Corten ha vingut per quedar-se durant molt de temps

Quant a la segona pregunta que em planteja, és com conduir un automòbil; és fàcil, quan ja se sap conduir. El mobiliari urbà amb acer Corten és delicat, però, tenint tots els processos productius controlats, es converteix en metòdic i controlable.

Vostès ja han participat amb aquest producte en algunes obres públiques. N’hi ha alguna de la qual se senti particularment orgullós o que li sembli especialment remarcable per algun motiu?

Atès que la nostra especialitat és la personalització del mobiliari urbà, cada projecte, cada obra és un repte, ja que ens hem d’adaptar a les variables estètiques, tècniques i econòmiques que el nostre client ens planteja. Per aquest motiu, cada projecte, en finalitzar el subministrament, ha estat un motiu d’orgull per haver aconseguit superar el repte que ens plantejaven. Però, si n’hagués de ressaltar algunes per la seva complicació i resultat estètic, serien les jardineres de grans dimensions per a la plaça de l’Ajuntament de Lezama; els pilons personalitzats per a la ciutat de Rota, en què vam combinar per primera vegada acer Corten amb acer inoxidable; la composició de jardineres, de diverses dimensions, d’acer Corten, per a l’Ajuntament de Miajadas, i el projecte integral per a l’embelliment de la localitat de Berja (Almeria), on vam fabricar més de setanta jardineres de gran format, de diferents dimensions , per adaptar-les a places i avingudes. I també, per descomptat, vull ressaltar les papereres model Berja, una combinació d’acer Corten amb adorn d’acer inoxidable.

Una localitat valenciana ens ha encarregat un macroprojecte, que el nostre departament tècnic en aquests moments està estudiant, del qual tindran notícies quan es converteixi en realitat.

L’acer Corten és avui mateix el seu producte més sol·licitat? Si és així, a què creu que és degut i, si és un altre el producte, quin és i per què pensa que aquest producte es demana més?

Com li he comentat anteriorment, és un producte que, per l’elegància, el manteniment nul i la capacitat d’adaptar-se a entorns urbans molt diversos, considero que no és una moda transitòria, sinó que és un producte que serà una alternativa, que encara que anirà evolucionant, romandrà ja a les nostres ciutats.

Un altre dels seus productes, no sé si anomenar-lo estrella, són les fonts d’acer inoxidable per a ambients marins, molt resistents a l’erosió de l’aire salobre, què ens en pot dir?

El model F03x de font adaptada per a tots els públics, que hem anat desenvolupant durant tots aquests anys, ha estat el producte? que ens han demanat molts projectistes: una font que ens garanteixi durabilitat, en un mitjà tan hostil per als materials com són les zones de costa.

Fa unes quantes setmanes s’han instal·lat les primeres unitats del nou model, al port del Masnou (Barcelona), que està fabricat íntegrament en acer inoxidable AISI 316 (el que es recomana per a ambients marins), la robustesa del qual compleix amb escreix la normativa vigent d’accessibilitat de mobiliari urbà. No només s’ha pensat en les persones amb cadira de rodes, sinó també en gent amb mobilitat reduïda (hi ha dos agafadors ), en nens, en persones de diferents alçades ( hi ha dues aixetes a diferent alçada). El raig d’aigua surt de dalt cap a baix (és més higiènic i pràctic). Una qüestió que cal tenir en compte és que surt al mercat a un preu que, per les seves característiques, és molt atractiu.

A més, només els puc avançar que el nostre departament tècnic ja treballa en la generació següent d’aquestes fonts, que inauguraran una nova concepció de les fonts bevedores públiques.

A part de la seva faceta de fabricant, la seva empresa es defineix com una xarxa de comercials freelance. De fet, vostè mateix, que té al darrere una gran experiència com a comercial, ha dit que prefereix anomenar-se, més que venedor, assessor de compres. Quina diferència hi ha entre un assessor de compres i un venedor?

Sempre he dit que el millor venedor, és l’assessor de compres. El més important és el client. Cal solucionar els seus problemes de compres, encara que això signifiqui no realitzar la venda. La finalitat és aconseguir que el client sigui fidel, que, en el futur, torni a dipositar tota la seva confiança en la nostra empresa.

Vendre no és només signar un contracte, sinó que s’ha de fer un seguiment de tot el procés: terminis de subministrament, expedicions, assessorament tècnic, muntatge i servei de postvenda, que es delega als diferents departaments de les meves empreses representades, supeditats al comercial responsable. El fet d’ésser delegat comercial oficial de les meves empreses representades té uns grans avantatges per al comprador en potència: millors preus, ja que no hi ha cap sobre cost en el preu del producte, per despeses d’estructura de l’empresa representada, facturació, assessorament tècnic i garanties directament de fàbrica.

Com a xarxa de comercials freelance, donen servei a empreses que no poden assumir les despeses de promoció i màrqueting. Podria detallar una mica els tipus de servei que proporcionen als seus clients?

Més que parlar de client, el que volem és aconseguir aquesta sinergia, basada sempre en la plena confiança entre un fabricant i la nostra xarxa comercial. Concisament, els conceptes, en què es basa , és que el nostre fabricant s’ha d’encarregar de tot el que comporta l’elaboració d’un producte i la logística, i nosaltres ens fem càrrec de tota la tasca de prescripció, promocional, de màrqueting i comercial.

I per acabar, parlem del futur. Quins són els projectes que Representaciones Martín Mena emprendrà properament?

Ja li he donat algunes pistes. Però uns dels nostres objectius principals és ampliar la nostra xarxa comercial a França. I, pel que fa al llançament de nous productes, també, a curt termini, hi haurà més sorpreses.

COMPARTIR

NOTÍCIES RECENTS

Jornadas de Convivencia e Intercambio entre empresas de jardinería y escuelas taller en Carlet

Jornades de Convivència i Intercanvi entre empreses de jardineria i escoles taller a Carlet

‘Que no sempre s’està en els temples, no sempre s’ocupen els oratoris, hores hi ha per recreació i on els pobres esperit descansa …, per …

LLEGIR MÉS
Agradecimientos y Conclusiones de ExpoAjuntament 2009

Representacions Martín Mena SL. us convida al nostre stand C-5 de ExpoAjuntament

EXPO AJUNTAMENT, la fira dels serveis, mobiliari i l’equipament urbà, presenta als responsables polítics de l’administració local i als tècnics responsables de projectes la millor …

LLEGIR MÉS
Inauguración de Impala Sport Club

Inauguració de Impala Sport Club

El passat 15 de juny, s’inaugurava a Castelló el centre Impala Sport Club, amb gran part de l’equipament de les seves instal.lacions subministrat per la …

LLEGIR MÉS